joi, 13 noiembrie 2014

Zece tipologii pentru turul doi - să fim uniţi mă!

N-am mai scris pentru ca politica ma tine captiva in online, pe canapea in fata confruntarilor TV, in discutiile cu apropiatii, cunoscutii si necunoscutii. Din cauza patimii masive, abia astept sa vina ziua de luni, sa imi scada pulsul si tensiunea si sa ma intoarc la visele mele frivole, colorate [acum doua nopti am visat ca eram consiliera lui Iohannis, el castiga si aveam o multime de proiecte de coordonat - jeez, I want my sex life back!]

Nu sunt impartiala si nici nu pretind, pentru ca nu vreau sa imi asum o altfel de pozitie decat normala, spre progres, spre civilizatie, spre curatenie morala, fie ele si doar relative si nu absolute deocamdata. S-au scris gramezi de articole zilele-astea despre dezbatere, despre caractere, despre personaje, despre interese, despre ce sta in spatele, in stanga si in dreapta fiecaruia. Mai putin despre ce este dinaintea lor, despre alegatori, despre noi, cei asupra carora se rasfrang consecintele sistemului de valori al celui ce va strange mai multe voturi duminica.

Cum ma stiu taxonometrista, adica si analitica si sintetica (organica altfel, dar deh, scopul aici e sa sintetizam), am facut degraba o clasificare asa cum am perceput zilele-astea masa de votanti potentiali (jur ca n-am bagat de la mine sa imi iasa fix zece).

1. Nevinovatii - cei care vor fi plimbati duminica cu masina, cu microbuzul, cu zaharul si uleiul, care nu stiu cine si de ce candideaza, dar vor lua mita electorala  si vor vota cel mai probabil cu VVP; daca uita de la incasare pana la stampilare, e posibil sa voteze invers pentru ca nu au constiinta sau vointa proprie, deci se poate infiltra putin randomness. E neclar cat de multi sunt si asta in sine e destul de periculos. Cred ca aici se incadreaza si defunctii, nevinovati si ei, lipsiti de vointa si constiinta cu ziceam, dar care ajung sa voteze invariabil cu extrema stanga. La alegerile din 2 noiembrie au reprezentat pana la 5% din voturi (4-500,000). Vezi reportajul Digi

2. Antenistii/"ortodocsii"/"romanii mandri" - spalati pe creier, usor de manipulat, care chiar cred ca Ponta e bun si Iohannis ba. Fara sa stie, o duc din ce in ce mai rau, dar nu e vina lui Ponta, ci a FMI-ului, a mostenirii, a oricui altcuiva. Multicei, dar in scadere as zice dupa audiente (pana la 1.5 milioane, daca adunam si RTV).

3. Anti-basistii - sunt atat de indarjiti incat vor sa omoare un tantar (Base) cu o bomba atomica (Ponta); oarecum fanatici, deci speram ca nu foarte multi.

4. iPocritii (sic!) - cei care stiu ca Ponta minte dar minciuna lui le convine si le serveste interesele. Cati parveniti sau pretinsi sa tot fie!?

5. Diaspora - sunt 3.5 milioane, majoritatea stiu circul din 2 noiembrie si probabil sunt determinati sa voteze mai multi decat au votat in primul tur. Ei stiu cum arata democratia mai bine decat multi dintre noi. Ar putea exista o distinctie est-vest in privinta optiunii dar nu cred ca asta schimba intentia de vot si preferinta generala. Cati dintre ei vor reusi insa sa voteze, ramane un mister.

6. Convertitii - cei care in primul tur au votat Macovei, Udrea, Tariceanu, Hunor ai altii. Eu sper ca toti cei care il doreau oricat de putin pe Ponta sa fi votat deja cu el. Daca KI a castigat intre timp macar jumatate dintre votantii celorlalti candidati are 15% din 9 milioane, adica peste un milion. Sper ca in realitate sa fie mult mai multi!

7. Scepticii - voteaza mai curand anti-Ponta, convinsi fiind de potentialul distructiv al micutului premier, dar nefiind convinsi ca Iohannis e demn de presedintie. Asocierea celui din urma cu Blaga, Predoiu si Boc le intareste credinta ca toti sunt la fel, iar felul domol, aproape absurd de a interactiona (mie-mi aminteste de Christoph Waltz in Inglorious Basterds) a lui Klaus nu le inspira o statura de invingator.

8. Anulistii - anarhistii, idealistii, boemii, ocupysomething-istii, unitisalvam, salvati pisicile, vrem piste pentru biciclete, nu vrem gaze de sist, etc, etc... care isi vor anula votul crezand astfel ca boicoteaza altceva decat propriul viitor!

9. Indecisii - acestia sunt cei mai stranii; cum dumnezeu sa nu te poti decide cand diferentele sunt atat de nete? Ei aparent nu vor vota, pentru ca se mentin in pozitia cetateanului vesnic turmentat.

10. Iohannistii - cei care, ca si mine, cred ca nu e totul pierdut. Ca un om fara calitati de orator, un social freak dupa criteriile de la Bucuresti, va face ce a promis, va media haosul intern, va asigura independenta justitiei, va vindeca educatia si sanatatea, va insufla normalitate in societatea romaneasca. Sper ca acestia sa fie suficient de multi, cei mai multi.

Poate ma insel dar cred ca domnul Iohannis nu vrea cu tot dinadinsul sa fie presedinte. El vrea sa traiasca intr-o Romanie fireasca si nu s-a gasit nici un altul mai bun sa o repare. Imi aminteste de bancul cu ghilotina:

Un englez, un francez si un german sint prinsi de un trib african. Bastinasii aveau o ghilotina si voiau sa-i ghilotineze pe cei trei intrusi. Inainte de a-i ghilotina le-au indeplinit fiecaruia cite o ultima dorinta. 

Primul la rind este englezul. Este intrebat care este ultima dorinta. Acesta zice: "o sticla de whisky". I se aduce o sticla de whisky, o bea si apoi este pus la ghilotina. Se apasa pe buton si ghilotina, veche, se opreste la jumatate. Pentru ca asa a vrut marele spirit englezul este eliberat.

Al doilea la rind este francezul. Este intrebat care este ultima dorinta. Acesta zice: "o sticla de sampanie". I se aduce o sticla de sampanie, o bea si apoi este pus la ghilotina. Se apasa pe buton si ghilotina, veche, se opreste la jumatate. Pentru ca asa a vrut marele spirit francezul este eliberat.

Al treilea la rind este germanul. Este intrebat care este ultima dorinta. Acesta zice: "o trusa de scule sa repar masinaria asta ". Sper sincer sa nu piarda pe mana lui!


Daca nu creste semnificativ numarul votantilor in turul doi si se mentine acelasi nivel de frauda, Klaus Iohannis are sanse modeste sa castige; chiar si in conditiile astea insa, cu niste ipoteze favorabile la fiecare dintre categoriile de mai sus, poate sa numere in favoarea sa putin peste jumatate din voturi. Pentru o victorie hotarata este esential insa sa votam cat mai multi dintre cei care ne regasim in ultimele sase categorii (5-10)!

Un comentariu:

  1. bravo, Monica..pt atitudine.
    speram si noi sa invinga normalitatea intr-o tara, de foarte multi ani, aberanta.M&C

    RăspundețiȘtergere