vineri, 28 iulie 2017

Fericirea nu poate fi scopul

De peste 200 de ani căutarea fericirii a fost considerată un drept incontenstabil. Dar dacă fericirea nu poate fi căutată? Dacă de fapt e mult mai uşor de găsit când încetezi să mai alergi după ea?

Psihologia budistă ne învaţă că pacea, dragostea şi fericirea sunt stări de spirit care apar spontan când fricile şi dorinţele se dizolvă, când ne deschidem inima şi mintea în prezent - aici şi acum.

Dalai Lama spune că “fericirea e determinată mai curând de propria stare de spirit decât de evenimente externe". Cele mai sănătoase stări mentale şi emoţii se produc natural când trăim în armonie cu viaţa, când renunţăm să ne mai dorim ca lucrurile să fie altfel şi începem să apreciem lumea aşa cum este.

Ce a înţeles Buddha acum mai bine de 2,500 de ani este că starea noastră de spirit este rezultatul modului în care interpretăm realitatea. Credinţa că trebuie să deţinem lucruri sau să realizăm ceva sau să schimbăm meeu ceva (lumea, pe noi, pe alţii) pentru a atinge fericirea este falsă şi creează de fapt anxietate, frică, griji, stres şi suferinţă.

Nefericirea înseamnă că inima şi mintea sunt neliniştite, suntem în dezechilibru, nu se simţim în siguranţă, întregi sau apreciaţi. Persoanele diagnosticate cu stres post traumatic trăiesc asta la extrem, dar pentru milioane de oameni obişnuiţi viaţa modernă generează anxietate şi teamă în mod continuu. Asta alimentează consumerismul, războaiele, dependenţa de droguri, criminalitatea şi cele mai multe suferinţe.

Adevărul descoperit de Buddha şi atestat de psihologia modernă, este că fericirea, dragostea şi pacea interioară apar atunci când suntem în mod natural generoşi, conştienţi, plini de compasiune şi apreciere pentru momentul prezent. A fi recunoscător pentru, şi conştient de, ceea ce facem şi avem deja (mai degrabă decât să anticipăm ceea ce dorim să obţinem în viitor) este poarta către pace, bucurie şi satisfacţie.

Atunci când credem că nu trebuie să fim nicăieri altundeva decât aici şi că nimic în univers nu trebuie schimbat acum, mintea se opreşte din cursa ei nebunească şi calmul apare în mod natural, de la sine.

Când ne oprim gândurile şi poftele este ca şi când am îndepărta perdelele grele care ne-au blocat simţurile, ferestrele sufletului nostru către lume. Eliminarea dorinţelor, temerilor şi aşteptărilor permite inimii şi simţurilor să se concentreze la frumuseţea momentului prezent şi la magia acestui univers căruia îi aparţinem.

Mulţi oameni meditează pentru a cultiva seninătatea şi calmul, dar bunăstarea minţii poate să apară în mod natural şi în timpul activităţilor creative şi fizice, cum ar fi dansul, muzica, gătitul, lectura, desenul, grădinăritul, yoga, sportul sau joaca cu copii. Psihologul Mihaly Csikszentmihalyi descrie aceste momente ca un continuum, un flux natural în care concentrarea conştientă şi implicarea creativă ne ajută să ne simţim conectaţi la lume şi să fim fericiţi că suntem în viaţă.

Atunci când ne ancorăm în prezent, putem auzi mai uşor sunetul păsărilor, putem vedea frunzele copacilor ondulându-se în vânt, putem mirosi florile, simţi viaţa în celulele corpului nostru, observa zâmbetul pe feţele copiilor. Pe măsură ce simţurile ni se deschid, culorile devin mai vibrante, sunetele muzicii mai clare şi mai frumoase.

Oprindu-ne din goana după un viitor ideal, inimile noastre se relaxează şi devenim conştienţi de frumuseţea sacră a momentului, locului, vieţii preţioase pe care o trăim acum.

Experimentarea frumuseţii şi miracolului vieţii nu înseamnă să renunţăm la încercarea de a schimba lumea. Războiul, sărăcia, rasismul, sexismul, materialismul trebuiesc demontate, contestate şi anihilate de către umanitate.

Dacă nu înţelegem toţi simultan cum să fim fericiţi, paşnici şi iubitori chiar acum, vom sfârşi prin a crea mai multă suferinţă şi a lupta cu ignoranţa în loc să transformăm şi vindecăm lumea cu înţelepciunea, creativitatea, conştienţa şi iubirea noastră. Întunericul nu se va disipa până nu vom aduce lumina.

Înţelegerea faptului că fericirea nu poate fi scopul oferă cheia pentru a găsi pacea în viaţa noastră şi a împărtăşi-o cu ceilalţi. Înţelegând că viaţă este despre a dărui şi nu despre a obţine, devenim capabili să îi ajutăm pe alţii, creând astfel efectul de fluture în lume.

Această înţelegere a frumuseţii universului în care trăim, este ce Buddha a încercat să comunice, ce propovăduieşte Zenul şi taoismul. Este ce a realizat Einstein, ce împărtăşit Walt Whitman în poezia sa, ce a creat Mozart cu muzica lui, ce a capturat Van Gogh în picturile sale.

Cel mai important lucru legat de stările mentale pozitive este că sunt contagioase, crescând în intensitate când le oferim gratuit. Din păcate, acelaşi lucru este adevărat despre stările mentale negative, de aceea este important să ne alegem gândurile cu înţelepciune.

Cu cât mai multă pace, dragoste şi fericire vom cultiva în viaţa noastră cu atât mai multă vom avea pentru a împărtăşi cu alţii. Fiind schimbarea pe care dorim să o vedem în lume, aşa cum a spus Gandhi, lumea se schimbă începând cu fiecare dintre noi, pe măsură ce ne trezim la frumuseţea de zi cu zi a vieţii noastre.


Simplifică şi vei fi uimit de cât de fericită şi necomplicată poate deveni viaţa. Paramahansa Yogananda

Vezi simplitatea în complicat, caută măreţia în lucrurile mici. În univers, lucrurile dificile se fac ca şi când ar fi uşoare. Lao Tzu, Tao Te Ching

Dacă te vezi corect, eşti un fenomen la fel de extraordinar precum copaci, norii, apa curgătoare, pâlpâirea focului, constelaţiile şi forma unei galaxii. Suntem toţi la fel ca toate astea. Alan Watts

Oamenii separă realitatea în compartimente şi sunt incapabili să vadă interdependenţa tuturor fenomenelor. Pentru a vedea unul în toate şi toate într-unul trebuie să rupi bariera care ne îngustează percepţia realităţii. Thich Nhat Hanh

Nu eşti în univers, eşti universul, o parte intrinsecă a acestuia. În cele din urmă nu eşti o persoană, ci un punct focal în care universul devine conştient de sine. Ce miracol uimitor. Eckhart Tolle

Liber de dorinţă, înţelegi misterul. Prins în dorinţă, vezi doar manifestările. Lao Tsu

traducere dupa https://creativesystemsthinking.wordpress.com/2017/07/01/happiness-cannot-be-pursued/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu