joi, 31 mai 2018

Viața la castel

Planul era să dormim la Zăbala și să rămânem la toate activitățile de la castelul Mikes - picnic, vânătoare de comori, construit castele din carton, și concertul de vioară de a doua zi. După tradiționalul răzgândit în ajun de excursie, am preferat să vizităm în aceeași zi două din cele șase conace transilvănene deschise publicului în weekend. 

Conacul de la Zăbala/Zabola este situat pe un domeniu fabulos, cu trei lacuri, sală de festivități, restaurant și bar. Castelul datează din secolul al XV-lea și este construit pe ruinele unei fortărețe care se presupune că a ars în războiul de eliberare a Transilvaniei. Clădirea a fost extinsă și redecorată în 1867. În timpul regimului comunism castelul și moșia au funcționat ca școală și sanatoriu, iar în ultimii 30 de ani clădirile au fost neglijate.

Castelul este conectat printr-un tunel lung de 50m cu o vilă mare, construită în jurul anului 1900 pentru a găzdui birourile domeniului, camere de oaspeți de familie și o bucătărie mare.

Copiii au alergat pe langă lac și au facut autopsia unui pui de liliac înecat în lacul de langă conac. Mezinul scrie de atunci poveste micului liliac fără noroc. A ajuns la capitolul șapte, în care pe langă lilieci și șerpi și broaște apar trei copiii veseli și neastâmpărați.










Conacul de la Micloșoara

Drumul de la Zabola la Micloșoara este fantastic, prin sate colorate și frumos îngrijite și un drum lșerpuit printr-o padure-tunel verde. Castelul Kálnoky este ceva mai bătrân și mai mic, pe un domeniu cu pădure deasă, un lac miniatural cu nuferi și o gradină englezească. M-am plimbat îndelung pe potecile din pădure în speranța că voi găsi sauna despre care îmi povestise Irina, dar nu am gasit decât arbori uriași și un mare urs de pluș într-un copac.

Familia Kálnoky este atestată documentar în 1588 ca moșieri de Micloșoara. Săpăturile arheologice au dovedit că înainte de construirea actualului castel, s-a mai aflat în trecut un conac chiar în locul castelului. Lângă castel se afla și un parc englez din secolul al XIX-lea, parc din care azi au mai rămas doar câțiva copaci considerați mai rari.

După naționalizare, a avut destinația de cămin cultural, iar starea clădirii s-a deteriorat continuu. La sfârșitul anilor 1990, proprietarii preiau clădirea, și grație familiei Kálnoky au început lucrările de reabilitare. Consiliul Local din Baraolt a încheiat un contract pentru 49 de ani, Kálnoky Tibor valorificând castelul în circuitul turistic. În pofida transformărilor în stil neoclasic de la începutul secolului XX, clădirea nu și-a pierdut caracterul de Renaștere târzie. Prin structură și decorație, castelul Kálnoky de la Micloșoara e un monument interesant al ținutului Trei Scaune, oglindind fidel exigențele și ambițiile de reprezentare ale proprietarilor din secolele XVII-XVIII.

Pe montanți se sprijină un lintou decorat la două capete cu volute, între volute se observă ornamente de forma unor frunze, iar acestea cuprind cartușul ce conține deviza familiei Kálnoky: Nu caut ceva trecator. NON EST MORTALE QUOD OPTO. (sursa)











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu