marți, 26 septembrie 2017

Igiena emoțională

Dacă ne tăiem, punem un plasture şi dacă avem o infecţie, luăm antibiotice. Ce facem însă atunci când ne doare sufletul sau când mintea o ia razna? Este de aşteptat să depăşim rănile psihologice de la sine, dar dacă eşti respins sau agonizezi datorită unui eşec, leziunile emoţionale pot fi la fel de îngrozitoare ca cele fizice. 

Trebuie să învăţăm cum să ne acordăm primul ajutor emoţional. Iată șapte moduri în care putem face asta:

Acordaţi atenţie durerii emoţionale, recunoaşteţi-o şi trataţi-o înainte de a deveni copleşitoare
Durerea fizică ne avertizează când ceva este în neregulă cu corpul nostru şi trebuie să ne îngrijim de noi. Acelaşi lucru este valabil şi pentru durerea emoţională. Dacă un eşec sau o indispoziţie persistă, înseamnă că ai suferit o rană psihologică şi că trebuie să o tratezi. Singurătatea poate deteriora devastator sănătatea psihică şi fizică, aşa că atunci când te simţi izolat din punct de vedere social sau emoţional, trebuie să acţionezi.

Atunci când eşti în impas îndreaptă-ţi atenția în altă parte
Natura rănilor psihologice facilitează o reacţie în lanţ. O nereuşită vă face să vă concentraţi asupra a ceea ce nu puteţi face în loc să vă concentraţi asupra a ceea ce puteţi. Asta vă poate face să faceţi lucrurile mai prost ca de obicei, ceea ce vă va face să vă concentraţi mai mult pe neajunsurile dvs. şi problemele se perpetuează. Pentru a opri această spirală emoţională, învăţaţi să ignoraţi intuiţia post-eşecului de a vă simţi neajutorat şi demoralizat şi faceţi o listă de factori pe care îi puteţi controla dacă încercaţi din nou. De exemplu, gândiţi-vă la pregătirea şi planificarea şi cum aţi putea îmbunătăţi fiecare dintre ele. Acest tip de exerciţiu va reduce sentimentele de neputinţă şi va îmbunătăţi şansele de succes în viitor.

Monitorizaţi şi protejaţi-vă stima de sine
Când vreţi să vă pedepsiți, arătaţi-vă compasiune. Stima de sine este un sistem imunitar emoţional care ne apară de durerea emoţională şi ne întăreşte rezistenţa emoţională. Ca atare, este foarte important să o monitorizaţi şi să evitaţi să vă auto-pedespsiți, mai ales când deja vă doare. O modalitate de a "vindeca" stima de sine deteriorată este de a practica auto-compasiunea. Când sunteți autocritic, faceţi următorul exerciţiu: imaginaţi-vă că un prieten drag se îndoieşte de el însuşi din motive similare şi scrieţi-i un mesaj plin de compasiune şi sprijin. Apoi citiţi mesajul. Acesta e tipul de mesaj pe care ar trebui să vi-l daţi.

Când gândurile negative preiau controlul, întrerupeţi-le prin diversiune pozitivă
Când reluaţi evenimentele dureroase în mintea voastră fără să căutaţi o nouă perspectivă sau să încercați să rezolvaţi o problemă, nu faceţi decât să vă tânguiţi şi asta, mai ales când devine obişnuinţă, poate duce la durere psihologică mai profundă. Cea mai bună modalitate de a întrerupe cercul  acesta vicios este să vă distrageţi atenţia prin angajarea într-o sarcină care necesită concentrare. Studiile arată că sunt suficiente două minute de distragere a atenţiei pentru a reduce nevoia de a vă concentra la gânduri nesănătoase.

Găsiţi sens în pierdere
Pierderea este o parte a vieţii, dar poate lăsa urme şi ne poate împiedica să mergem mai departe dacă nu tratăm rănile emoţionale pe care le creează. Dacă a trecut mult timp şi încă mai încercați să depăşeşti o pierdere, trebuie să încerci o nouă abordare. Mai exact, cel mai important lucru pe care îl puteţi face pentru a va uşura durerea şi a va reveni este să găsiţi un sens în pierdere. Poate fi greu, dar gândiţi-va la ceea ce aţi câştigat în contextul creat de pierdere (de exemplu, "Mi-am pierdut serviciul, dar am câştigat timp şi m-am apropiat de copii"). Luaţi în considerare modul în care îi puteţi ajuta pe alţii să obţină o nouă perspectivă asupra vieții sau imaginaţi-vă schimbările pe care le-aţi putea face, ceea ce vă va ajută să trăiţi o viaţă aliniată valorilor şi scopului vostru. 

Nu lăsaţi vina să persiste excesiv
Sentimentul de vină poate fi util. În doze mici, vă avertizează să luaţi măsuri pentru a remedia o problemă în relaţia cu o altă persoană. Dar vinovăţia excesivă este toxică, prin faptul că vă risipeşte energiile emoţionale şi intelectuale, vă distrage de la alte sarcini şi vă împiedică să vă bucuraţi de viaţă. Una dintre cele mai bune modalităţi de a rezolva vinovăţia persistentă este oferirea unei scuze eficace. Poate că aţi fi încercat să vă scuzaţi înainte, dar scuzele sunt mai complexe decât am putea crede. Ingredientul esenţial pe care orice scuză eficace îl cere - şi lipseşte de cele mai multe - este o "declaraţie de empatie". Cu alte cuvinte, scuzele ar trebui să se concentreze mai puţin pe explicarea motivului pentru care aţi făcut ceea ce aţi făcut şi mai mult asupra modului în care acţiunile (sau inacțiunile) afectează cealaltă persoană. Este mult mai uşor să ierţi pe cineva când simţi că înţelege cu adevărat cum te-a rănit. Prin scuze (chiar dacă pentru a doua oară), cealaltă persoană este mult mai probabil să transmită iertarea autentică şi să vă ajute la dizolvarea vinovăţiei.

Aflaţi care sunt tratamentele potrivite pentru rănile voastre emoţionale 
Îndreptăţi-vă atenţia asupra voastră şi aflaţi cum să trataţi singuri rănile emoţionale comune. De exemplu, ridici din umeri, te superi dar îţi revii repede, te superi şi îţi revii încet, îţi anulezi sentimentele sau ...? Utilizaţi această analiză pentru a vă ajuta să înţelegeţi care dintre tratamentele de prim ajutor emoţional funcţionează cel mai bine în diferite situaţii (la fel cum aţi identifica care dintre remediile pentru durere funcţionează cel mai bine). Acelaşi lucru este valabil şi pentru construirea rezistenţei emoţionale. Încercaţi diverse tehnici şi aflaţi care sunt cele mai utile şi mai eficiente. 

În general, încercaţi să ţineţi cont de sănătatea psihologică în mod regulat însă mai ales după o situaţie stresantă, dificilă sau emoţional dureroasă. Practicarea igienei emoţionale cere timp şi efort, dar îmbunătăţeşte sensibil calitatea întregii vieţi.


traducere după Guy Winch, psiholog

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu