joi, 5 ianuarie 2023

Zece principii

Acum patru decenii, mergeam de două ori pe săptămână la antrenamente de judo. Judecând după faptul că în puținele competiții, demonstrații și examene de centură la care am participat, partenerii mei erau întotdeauna băieți, eram probabil singura fată înscrisă la un club din țară pe atunci. Dincolo de disciplina și concentrarea specifică sportului în general, și artelor marțiale în special, simt că datorez cel mai mult minutelor de la începutul fiecărui antrenament, în care instructorul ne citea cele zece principii ale unui luptător de judo așa cum au fost enunțate de fondatorul judo și ju-jitsu, Jigoro Kano.

Judo, care este tradus ca „modul blând”, învață principiul flexibilității în aplicarea tehnicii, anume utilizarea flexibilă sau eficientă a echilibrului, a pârghiei și a mișcării în executarea aruncărilor, fixărilor și căderilor. Toate procedeele vizează maximizarea eficienței cu minimum de efort.

Stând în seiza, cu șezutul în căușul tălpilor, timpul se curba dureros în ritmul pildelor de la sfârșitul celor zece "porunci", pe măsură ce tendoanele gleznei și genunchilor și mușchii coapesolor se întindeau cu fiecare cuvânt adăugat. Trebuie că atunci am învățat că din durere nu poți evada, că suferința este un învățător nemilos care te aduce complet în aici și acum. Atunci și acolo, în prezență, învățam probabil să iau cu mine aceste lecții în afara tatami-ului. Dacă înlocuiești judo, cu societatea, ai un ghid de conduită civică excepțională.

1. Voi fi mereu stăpânul gândurilor mele şi voi cultiva numai gânduri bune. În sala de judo îmi voi stăpâni stările sufleteşti pentru a nu îngreuna munca colegilor mei şi a mea.

2. Întotdeauna îmi voi păzi limba pentru a nu rosti cuvinte dispreţuitoare sau supărătoare. Întotdeauna voi spune numai adevărul. Vreau s-ascult de două ori, să judec şi apoi să vorbesc. Pentru aceasta am două urechi şi o singură gură.

3.Vreau să-mi supraveghez faptele. Voi lupta numai pentru adevăr, frumos şi pentru bine. Niciodată n-am să păgubesc pe cineva prin faptele mele.

4. Voi glumi şi voi râde cu colegii mei, dar niciodată n-am să iau ceva în derâdere, n-am să stric momente solemne. Vreau să mă bucur de tot ceea ce este frumos.

5. Voi asculta sfaturile antrenorilor şi ale judoka mai bine pregătiţi şi voi încerca să le aplic. În situaţii serioase voi rămâne serios. Dacă am alte păreri personale, le voi arăta pe faţă.

6. La orele de antrenament nu voi practica altceva decât sportul nostru: judo. Vreau să-mi concord toate gândurile numai asupra judo-ului. Voi progresa numai străduindu-mă neîncetat să dau maximum de randament. Vreau să ajut şi pe alţii să cunoască judo-ul în splendida sa frumuseţe.

7. În timpul concursurilor voi lupta curajos şi cinstit. Îmi voi stima adversarul şi mă voi strădui mereu să obţin victorii pentru echipa şi ţara mea. Ca învingător nu mă voi înfumura, iar ca învins voi munci înzecit pentru a mă pregăti.

8. La durere nu mă voi tângui, demonstrând stăpânire de sine. Nu-mi voi indispune colegii prin urlete şi jeluiri. Voi ierta pe cei ce, cu sau fără voia lor, mi-au pricinuit aceste dureri.

9. Voi lupta cinstit şi corect, nu mă voi lăuda şi nu voi căuta să ies în evidenţă. Dacă voi fi silit să mă apăr, sau să apăr pe alţii în cazul unui pericol, nu voi porni ca un sălbatec, ci voi folosi forţa şi cunoştinţele mele numai pentru a înfăptui binele şi a apăra devărul.

10. “Înţeleptul cedează”, spune un vechi proverb. Vreau ca atât în viaţa de zi cu zi, cât şi la antrenamente, să cedez pentru a învinge. Niciodată n-am să fug din laşitate şi nu voi ocoli primejdia arătându-i spatele.

Jigoro Kano, copil, dreapta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu